Oh no!


"För bara några år sedan var Mount Everests basläger en plats utan insekter. Nu surrar husflugor runt tälten. Dessutom har bergets topp minskat i omfång.

- Min farfar brukade ta sina jakar till Gokio på andra sidan Ngozumbaglaciären, Nepals längsta. Han vandrade med djuren över isen, men nu finns den inte längre, bara stenar är kvar. Hela glaciären har smält.

Orden tillhör Dawa Steven Sherpa. I en intervju med The Guardian berättar han om hur klimatförändringarna påverkar området runt världens högsta berg.

Husflugor i baslägret på 5 360 meters höjd är ett exempel. Två gånger i år har han sett de små flygfäna runt klättrarnas tält - och hört deras surrande vingar. Ett ljud som för bara några år sedan var en orimlighet på så hög höjd.

Dawa Steven Sherpa, som föddes i byn Khumjung cirka två mil från Everest, berättar också att det permanenta istäcket nu smälter på 5 500 meters höjd. Tidigare skedde det på 3 750-metersnivån.

Även Mount Everests topp förändras av klimatet, trots att den tronar mer än 8 800 meter över havet.

- Vi brukade ha plats för 50 klättrare på kammen som leder till toppen, nu rymmer den maximalt 18 personer. Kanten håller på att lossna och en spricka öppnar sig. Det känns som att inget är säkert längre, säger Dawa Steven Sherpa till The Guardian."

Jag tycker det är så hemskt med vad som händer med världen! Vi måste göra nåt. Själv har jag alltid slarvat och inte brytt mig för att "det spelar ju ingen roll om jag anstränger mig när det är så många andra som inte gör det"
MEN jag har börjat nu, mkt tack vare Sonja och dom andra jag bodde med på skolan och pga av Tobbe som är riktigt bra på sånt där.
Jag ska bli ännu bättre från och med nu, jag ska:
* Stänga av lamporna som inte behövs, tända mysiga stearinljus i stället.
* Dra ur mobilladdaren och andra kontakter när dom inte används.
* Sköta sopsorteringen, sortera plast, kompostera osv.
* Försöka att handla mer ekologiskt.
* Inte ha på tv:n för jämnan och inte använda datorn så jävla ofta.
* Skulle vilja åka mer buss istället för bil men bor på fel ställe för det=(

Nu ska jag fixa klart inför cheerträningen.
Bye bye!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0