Stretchtips, spagat.

Tog en massa bilder med Nadja idag i ett försök att göra ett litet stretchtipsinlägg. Kameran dog så jag han inte ta så många bilder. Men tänkte att jag gör en helt ny kategori och gör flera stretchinlägg framöver. Jag kör väl ett trix per inlägg eller nåt.
 
Vill man bli vig så gäller det ju att stretcha, man kan inte bara stretcha 5 min i veckan om man vill komma nån vart utan det gäller att lägga ner tid på det. Jag tycker att man bör stretcha lite varje dag. Helst 2ggr/dag, varför inte morgon och kväll.
Det bästa för att bli vig är att kallstretcha. Det som händer när man stretchar är ju att musklerna töjs ut (tänker inte gå in på muskelfibrer, bindväv m.m och vad som egentligen händer, utan jag skriver bara ordet muskel) och stretchar man när man är varm i kroppen så töjs dom i och för sig ut lättare men när man sen blir kall igen så drar dom ihop sig igen, stretchar man då i stället när man är kall så drar dom inte ihop sig igen. Det som är viktigt att tänka på när man stretchar kall är självklart att ta det försiktigt så att man inte sträcker sig! Börja lugnt att töja och stretcha.
Det är såklart inte fel att stretcha efter ett träningspass, för vid aktivitet, särskilt styrka så drar musklerna ihop sig och blir kortare än vad dom va innan du började träningspasset så att stretcha efter gör att du "drar" ut dom till ursprungslängd igen men du blir inte så mycket vigare.
 
När du stretchar för att bli vig/vigare så ska du hålla ca 3 minuter per stretch. Men när du "värmer upp" så kan du köra 30 sek och sen byta position, köra 30, gå tillbaka till första positionen 30 sek osv... Kör några såna 30 sekunders repetioner som uppvärmning. Sen kan du såklart sitta i uppvärmningspositionerna 3 min oxå om du känner att du behöver komma djupare ner där med.
 
Spagat.
För att komma ner i spagat kan man börja värma upp med att stretcha höftböjaren som på första bilden, tänk på att vara rak i överkroppen och skjuta fram höften. Sen flyttar man bak vikten och sträcker det främre benet, man kan även ha det lite böjt, luta överkroppen lite framåt (el mkt som på bilden) tills det känns i baksida lår. Sen kan man gå tillbaka till första positionen och lyfta upp det bakre benet så foten pekar uppåt, då sträcker det ännu mer, håll i foten med handen.


När man gjort det, det är en rätt bra och lugn "uppvärmning", så kan man sätta sig i spagat, så långt man kommer ner. Försök att hålla upp överkroppen, når man inte ner med händerna i golvet utan att böja sig massor framåt (mer än på bilden alltså) så kan man använda sig av stolar eller bänkar och sätta händerna på.

Tänk på att benen ska vara på "en rak linje", viker sig det bakre benet då har du gått längre än vad du klarar av. Försök oxå att vara rak i höften så du inte skjuter fram ena sidan och sitter snett.
När du kommit så långt i din spagatstretch att du kan sitta helt på golvet kan du tänka på att köra med både pointad fot (som bilden) och med flexad fot. Man kan även luta sig framåt och bakåt så långt man kan. När man lutar sig bakåt kan man även ta med armarna och sträcka sig efter den bakre foten.

När man blivit så vig på båda benen att det inte längre känns att sitta på golvet kan man köra en overstretch. Då kan man antingen lägga upp bara det främre benet som på bilden. Eller så kan man lägga upp båda benen så man verkligen stretchar ut, men se då till att du har styrkan att hålla upp dig så du inte skadar dig.
 
En bra spagat underlättar för att få till en bra Scorpion ;)
 


 
OBS! Viktigt att alltid stretcha lika mycket på båda sidor!
 
// Coach Jenny ;)



Kommentarer
Postat av: malin

Omg vilken snygg scorpion! Tack så mycket. Kommer du att lägga upp fler inlägg med nadja fast med andra strech saker? Typ hur man strechar till en bra scorpion eller en scale eller en bow and arrow? (: //malin

Svar: Ja jag kommer att lägga upp fler inlägg, kanske inte med Nadja i alla men hon kommer garanterat att va med i många då hon är väldigt vig och kan göra många trix.
Jenny

2012-09-18 @ 10:10:23
Postat av: malin

Ok, tack så jätte mycket :) //malin

2012-09-19 @ 06:18:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0